Early Muses Are Not Silent. Den ukrainska ensemblen Terra Barocca spelade på finalen av Stockholm Early Music Festival.

En otroligt upplyftande konsert med den ukrainska ensemblen Terra Barocca ägde rum den 9 juni i Tyska kyrkan i Gamla Stan. Djupt känslosamma framträdanden, uppmärksamhet och omsorg om varje ljud gjorde finalen av Stockholm Early Music Festival 2024 till en sann hyllning till barocken.

Musiker från Lviv Philharmonic flätade på ett mästerligt sätt samman verk av George Filipp Telemann, Arcangelo Corelli, Olof Ählström och Wolfgang Amadeus Mozart, kompositörer som är välkända för kännare av den här musikepoken, med verk av ukrainska kompositörer från samma tid, som europeiska lyssnare för det mesta just nu håller på att upptäcka. Verk av Dmytro Bortnianskyi, Maksym Berezovskyi och Dmytro Tuptalo framfördes, vilket underströk att kopplingen mellan ukrainsk och europeisk musik är mycket stark.

Ensemblen Terra Barocca grundades i september 2020 av musiker från Lviv Philharmonic Orchestra och är kopplad till dess konstnärliga ledare Anna Ivaniushenkos konsertserie ”Terra Barocco”. Anna Ivaniushenko är en ukrainsk cembalist, pianist och lärare. Projektet förde samman likasinnade kollegor som alla ville utforska den tidiga musiken. Sedan dess har ensemblen regelbundet presenterat kända barockverk och upptäckt musik av bortglömda mästare.

Sofia Soloviy, sopran, sopran
Stepan Syvokhip, oboe
Olena Yeremenko, nyckelharpa
Serhii Havryliuk, barockviolin
Maksym Rymar, barockcello
Anna Ivanyushenko, cembalo & musikalisk ledning

Föregående
Föregående

Den ukrainske historikern Serhii Plokhy publicerade sin bok ”Porten till Europa: Ukrainas historia”

Nästa
Nästa

Tidningen 20TAL tillägnade sitt majnummer åt att lyfta fram ukrainsk litteratur, kultur och konst