Tidningen 20TAL tillägnade sitt majnummer åt att lyfta fram ukrainsk litteratur, kultur och konst

Etthundrasextio sidor av tidskriften 20TALs majnummer tillägnas ukrainsk litteratur. Tidningens förra nummer om Ukraina var för tio år sedan. Intresset för Ukraina var dock inte lika uttalat i Sverige som det är nu under det fullskaliga kriget.

I essän ”Nadnova” gör den världsberömda litteraturforskaren Olena Haleta en grundlig genomgång av Ukrainas litteraturhistoria från 1700-talet till dagens samtida författare. Författaren Oksana Zabuzjkos introduktion till den store ukrainske dissidentpoeten Vasyl Stus verk berör den litterära historiens roll i modernt tänkande.

Två författare, Serhij Zjadan och Andrij Ljubka, diskuterar den kulturella återuppbyggnaden i Zjadans hemstad Kharkiv. Poeten Ida Börjel intervjuade poeten Artur Dron via SMS när han befann sig vid fronten och deras samtal finns med i numret tillsammans med utdrag ur en diktsamling.

Nio poeter översatta av Susanna Witt, en berättelse om Nikita Titovs affischkonst, Ostap Slyvynskyjs reflektioner om vad kultur är för oss i dessa svåra tider, foton och vittnesmål från krigsvittnen och mycket mer - det är innehållet i nummer 20TAL #10/11 som du kan köpa via länken nedan.

Föregående
Föregående

Early Muses Are Not Silent. Den ukrainska ensemblen Terra Barocca spelade på finalen av Stockholm Early Music Festival.

Nästa
Nästa

Musik är inte längre en “mjuk makt.” Sammanfattande av European Festival: Ukrainian Spring