Varför är Ukrainas historia viktig för Europas framtid? En fascinerande dialog mellan två historiker i en fullsatt sal

Just nu håller en ny politisk karta över Europa på att skapas och hur den kommer att se ut beror till stor del på utfallet av Rysslands krig i Ukraina. Serhii Plokhy, en ukrainsk och amerikansk historiker, professor i ukrainsk historia vid Harvard University, chef för Harvard Ukrainian Research Institute och en av de ledande experterna på Östeuropas historia, talade om denna fråga den 15 juni vid ett möte på Armémuseum.

Är kriget mellan Ryssland och Ukraina det största kriget i världen just nu? Hur har ukrainarnas inställning till det förändrats från 2014 till idag? Varför skapar inte imperier nationer? Hur påverkade Sverige den ukrainska statsbildningen? Varför är själva begreppet Europa en fråga om politisk fantasi? Dessa och andra frågor höll den fullsatta salen i spänning under hela mötet.

Professor Plochys partner på scenen var Peter Johnsson, en svensk historiker och journalist som har följt händelserna i Ukraina sedan självständigheten 1991. Hans kommentarer, moderering och spetsiga frågor gav en extra dimension till samtalet.

Den ukrainsk-amerikanske historikern medgav att han hade upptäckt nya aspekter av Ukrainas historia genom att besöka utställningen Crossroads: Sverige-Ukraina efter 1000 år, som öppnade den 22 februari 2024.

"Utställningen gav en anmärkningsvärd inblick i kosackernas liv, räckvidd och inflytande, något som jag inte fullt ut hade förstått innan jag såg det med egna ögon. Jag fick veta att Pylyp Orlyks konstitution ratificerades av Karl XII. Efter att ha undervisat i ukrainsk historia i många år rekommenderar jag varmt museibesök - du kommer utan tvekan att upptäcka något nytt", säger professorn.

Diskussionen fortsatte med en autografsession. Den svenska översättningen av Serhiy Plokhys Porten till Europa: Ukrainas Historia publicerades nyligen av Bokförlaget Stolpe. Många deltagare tog tillfället i akt att få författarens autograf på sina böcker.

Föregående
Föregående

Hur Ryssland förstör den ukrainska kulturen. Materiella bevis för krigsförbrytelser kan ses i Stockholm i höst

Nästa
Nästa

Den ukrainske historikern Serhii Plokhy publicerade sin bok ”Porten till Europa: Ukrainas historia”