Hur Ryssland förstör den ukrainska kulturen. Materiella bevis för krigsförbrytelser kan ses i Stockholm i höst

Ukrainska institutet i Sverige har tagit emot böcker från Ukraina som skadades under missilattacken mot tryckeriet i Kharkiv den 23 maj 2024. Missilen träffade en byggnad med 50 arbetare, varav sju dödades. Mer än 50.000 böcker brändes upp i branden.

Förlagen Vivat och Ranok gick med på att överlämna en del av de skadade böckerna till Ukrainska institutet i Sverige. Dessa kommer att bli museiföremål i Stockholm. Ukrainska institutet i Sverige tog emot brända exemplar av konst-, barn- och undervisningsböcker.

"Ryssland dödar ukrainska författare. Dussintals av dem har redan dött på grund av kriget. Angriparen förnekar Ukraina dess rätt att ha sitt eget språk och sin egen litteratur. Det här är inte första gången som man angriper ukrainska tryckerier. Världen måste få veta och se dessa brott. Vi bad förlagen i Kharkiv att ge oss de brända böckerna för att visa upp dem här i Sverige som materiella bevis på ett krigsbrott mot Ukrainas framtid", säger Natalya Pasichnyk, chef för Ukrainska institutet i Sverige.

Ranok överlämnade sex brända exemplar av tyska läroböcker för elever i årskurs 7, och ytterligare en bok från den tidigare utgåvan av samma publikation, som överlevde attacken mot lagret 2022. Läroboken hade sytts ihop med ett fragment av en raket. Själva vraket kommer också att bli en utställningsföremål.

Förlaget Vivat överlämnade de brända böckerna "Underground State" av Andriy Kokotyukha, en samling fantastiska berättelser av ukrainska kvinnliga skönlitterära författare "Motanka", barnutgåvan "The cutest baby animals", deckaren "Guest against the night" av den amerikanska författaren Heather Goodenkauf och två exemplar av boken "You can't retreat from a fight", skriven av Pavlo Belyansky, en ukrainsk författare och manusförfattare, medgrundare av förlaget "DIPA", en soldat i Ukrainas väpnade styrkor.

Mer information om utställningen kommer inom kort. Håll utkik på vår webbplats, i sociala medier och i vårt nyhetsbrev!

Nästa
Nästa

Varför är Ukrainas historia viktig för Europas framtid? En fascinerande dialog mellan två historiker i en fullsatt sal