“En berättelse om två skott och flera dödsfall.” Föreläsning och film om 1990-talet i Ukraina djupdyker in i en vändpunkt i Ukrainas historia.

📍21 Mars 2024, 18:00, Zita Folkets Bio, Stockholm

"Det stormiga 90-talet" förmedlar samhällets tillstånd när Ukraina bröt sig loss från det sovjetiska imperiet. Missa inte ett unikt tillfälle att se kritikerrosade nya ukrainska filmer med engelska undertexter och att lära sig mer från en kort föreläsning som sätter filmen i ett historiskt sammanhang.

La Palisiada, producerad 2023, beskriver Ukraina 1996, bara fem månader före avskaffandet av dödsstraffet. Berättelsen handlar om två gamla vänner, en detektiv och en rättspsykiater, som utreder mordet på sin gemensamma kollega. Filmen har en icke-linjär narrativ struktur som drar publiken in i postsovjetiska Ukrainas mörka, komplexa värld.

Historikern Yuliya Yurchuk kommer att hålla en föreläsning innan filmen. Hon undervisar i idéhistoria vid Södertörns högskola. Hon forskar också om nationalism, historiebruk, minnespolitik, religion och kunskaps- och vetenskapshistoria, med särskilt fokus på Ukraina och Öst- och Centraleuropa. Yuliya Yurchuk översätter svensk litteratur till ukrainska och skriver populärvetenskapliga böcker på ukrainska.

"Föreläsningen kommer att beröra Ukrainas kulturella och politiska historia med särskilt fokus på 1990talet som en vändpunkt i identitetsbildning och nationellt självmedvetande. 1990-talet var ett decennium av stora och drastiska förändringar. Ukraina fick första demokratiska val, mångfald av partier, och även religionsfriheten som spelade en viktig roll i omvändningen med nya ukrainska ortodoxa kyrkan som formades och med Ukrainska Grekisk-katolska kyrkan som kom tillbaka till ljuset efter årtal av underjordiska tillvaro”, sade Yuliya Yurchuk. 

Hon tillade att med den ekonomiska krisen och ständiga politiska spänningar i bakgrunden, blomstrade ukrainsk litteratur och kultur och producerade nya genrer och stilar.

“Ibland nämner man den perioden "vilda 1990-talet" som den återspeglas i romaner av kända ukrainska författaren Serhij Zjadan. Den mest passande beskrivningen skulle dock vara "fria 1990-talet". Friheten som man fick känna under 1990-talet efter decennier av sovjetisk censur la grunden till demokratiska värderingar som ukrainare försvarar i frontlinjer idag. Efter föreläsningen kommer man att förstå bättre inte bara Ukrainas förflutna utan även Ukrainas nutid", betonade historikern.

Föregående
Föregående

"På grund av kriget öppnades ett litet fönster genom vilket vi kan synas". Den ukrainska poeten Halyna Kruk kommer att delta i panelsamtal i Uppsala

Nästa
Nästa

“Det gör stor skillnad för mig”. 210-årsdagen av den ukrainska poeten Taras Shevchenkos födelse