"På grund av kriget öppnades ett litet fönster genom vilket vi kan synas". Den ukrainska poeten Halyna Kruk kommer att delta i panelsamtal i Uppsala

Författare från länderna kring det krigshärjade Svarta havet samlas för flera workshops för att diskutera hur deras berättelser och perspektiv kan hävda sig vid sidan av rysk och västerländsk kulturell dominans.

Tio författare från Armenien, Bulgarien, Georgien, Rumänien och Ukraina diskuterar tillsammans inom ramen för det interkulturella litteraturprojekt Black Sea Lit. Fem deltagare besöker den 23 mars Uppsala Internationella Litteraturfestival för att ge en svensk publik ett smakprov på den litteratur som produceras och diskuteras i länderna runt Svarta havet.

Ukraina kommer att representeras av Halyna Kruk – prisbelönt poet och prosaförfattare, översättare och forskare från Lviv. Hennes verk har översatts till mer än 30 språk. På svenska finns hon representerad i antologin Under Ukrainas öppna himmel, utgiven av Ariel förlag i samarbete med svenska PEN.

I en av sina senaste intervjuer svarade Halyna Kruk på en fråga om den ukrainska kulturens “boom” i väst. Hon noterade att det bara verkar så drastiskt i jämförelse med att det tidigare nästan knappt fanns några ukrainska böcker i butiker utomlands.

"På grund av kriget öppnades ett litet fönster genom vilket vi kan synas,” noterade poeten i en av hennes senaste intervjuer. “Den primära uppgiften är just att etablera arbetet med ukrainska studier vid många universitet i väst, vilket kommer att utgöra plattformar inte bara för intresse för Ukraina genom krigets prisma, utan också för ett mer långsiktigt intresse för Ukraina."

Tidningen 10TAL var 2014 först i Sverige med att ge ut ett stort introduktionsnummer med texter av ukrainska författare '12 samtida poeter', som innehöll två långa dikter av Halyna Kruk översatta av Susanna Witt. 2022 medverkade Halyna Kruk i poesinumret 'Sex poeter från Ukraina' i 20TAL med fem dikter översatta av Susanna Witt. Texter som kommer att framföras under Uppsala Litteraturfestival publiceras i det nya numret av 20TAL Ukraine i april 2024.

📍När och var? 23 Mars 2024 kl 17:15, Uppsala Stadsteater

Föregående
Föregående

"Jag var en liten soldat i dissidentrörelsen": Den ukrainske poeten Borys Khersonsky besöker Uppsala konstmuseum den 23 mars

Nästa
Nästa

“En berättelse om två skott och flera dödsfall.” Föreläsning och film om 1990-talet i Ukraina djupdyker in i en vändpunkt i Ukrainas historia.