I Stockholm visas originalet av Ukrainas första konstitution från 1700-talet

Armémuseum i Stockholm visas nu unik artefakt - en förkortad latinsk handskriven version av den första ukrainska kosackkonstitutionen.

Denna text sammanställdes år 1710 av den ukrainska hetmanen Pylyp Orlyk. Han var efterträdare till Ivan Mazepa, som dog på det Osmanka rikets territorium, oförmögen att stå emot chocken efter nederlaget för den ukrainsk-svenska armén nära Poltava. Kontraktet mellan kosackförmannen och hetman förseglades med Orlyks underskrift, Zaporizhzhya-arméns statssigill, och det godkändes av Sveriges kung, Karl XII, som Ukrainas beskyddare.

Originalmanuskriptet från år 1710 på det gamla ukrainska språket, samt dess prästkopia från slutet av 1700-talet - början av 1800-talet, förvaras i det ryska statsarkivet för antika handlingar i Moskva.

Hela texten på latin har ännu inte hittats. En förkortad manuskriptversion på latin finns i Riksarkivet och är nu tillgänglig för allmänheten som en del av museets utställning.

Detta dokument beskriver det ukrainska folkets rättigheter och friheter och den ukrainska statens självständighet. Därför påstår historiker att Pylyp Orlyks konstitution motsäger all rysk propaganda, som hävdar att Ukraina dök upp först efter 1991.

Pylyp Orlyks konstitution är en av de centrala utställningsföremålen på utställningen "Crossroads: Sweden – Ukraine through a 1000 years", som öppnade den 22 februari 2024 och kommer att pågå till den 6 februari 2025.

Föregående
Föregående

Polens ambassad i Stockholm var värd för ett evenemang till minne av krigsoffren i Ukraina

Nästa
Nästa

Ordförande i styrelsen för Sveriges kommitté i International Council of Museums (ICOM) talade om skyddet av kulturarvet under kriget