Polens ambassad i Stockholm var värd för ett evenemang till minne av krigsoffren i Ukraina

Ett minnesevenemang tillägnat de två åren av Rysslands fullskaliga aggression mot Ukraina hölls på Polens ambassad i Stockholm den 29 februari.

För att uttrycka solidaritet med Ukraina var ambassaden värd för en konsert och utställningen “Unissiued Diplomas.” Evenemanget arrangerades i samarbete med Ukrainas ambassad i Sverige, Polska institutet i Stockholm och Ukrainska Institutet i Sverige.

Polens ambassadör till Sverige, Joanna Hofman, Ukrainas ambassadör i Sverige, Andriy Plahotniuk, och representanter från Sveriges riksdag och regeringen talade vid evenemanget.

Unissiued Diplomas” är ett globalt initiativ av ukrainska ungdomar. Projektet baseras på foton och berättelser om ukrainska studenter som dödades av Ryssland direkt vid fronten eller under civilt studentskap 2022-2023. Varje berättelse åtföljs av ett opublicerat diplom med signaturen "Modighet" istället för ett sigill.

"Det tredje året har börjat sedan det ukrainska folket, ukrainska soldater, fick en outhärdlig börda på sina axlar för att bli Europas levande sköld. Det finns nästan ingen familj kvar i Ukraina som inte förlorat vare sig en familjemedlem eller en vän, eller en bekant. Det finns inga ord för att uttrycka vad vi känner och hur vi hanterar vardagen. Orden spelar ingen roll längre. Det som betyder något nu är våra handlingar. Nu måste varje anständig människa varje dag tänka på hur man hittar någon, vem kan hitta någon, som kan övertala dem som fattar beslut eller påverka dem som fattar beslut att skicka till ukrainska soldater alla vapen de behöver för att sätta stopp för dessa mord", säger grundaren av Ukrainska Institutet i Sverige, konsert pianisten Nataliya Pasichnyk.

Stycket "Goodbye, O world, O earth...", baserat på en dikt av Taras Shevchenko, presenterades också vid evenemanget som en del av vokalcykeln av den ukrainske kompositören Valentin Silvestrovs "Silent Songs".

Nataliya Pasichnyk och hennes syster, operasångerskan Olga Pasichnyk, framförde verk av Schubert och Bach. En anmärkningsvärd symbol för Ukraina var artisternas klänningar, skapade av den polska konstnären Krystyna Najmrodzka, speciellt för denna händelse.

Föregående
Föregående

Anders Wall instiftar stipendier till unga ukrainska pianotalanger

Nästa
Nästa

I Stockholm visas originalet av Ukrainas första konstitution från 1700-talet