Ordförande i styrelsen för Sveriges kommitté i International Council of Museums (ICOM) talade om skyddet av kulturarvet under kriget

Kulturtillgångar, museer och historiska byggnader, liksom människor, utsätts för förödelse och förstörelse under krig. Helene Rånlund, Ordförande i styrelsen för Sveriges kommitté i International Council of Museums (ICOM), berättade den 22 februari 2024Uppsala Konstmuseum om situationen med bevarandet av kulturarvet i Ukraina under förhållandena med rysk aggression.

Skyddet av kulturarvet vid väpnad konflikt eller andra katastrofer runt om i världen tas hand om av den internationella icke-statliga organisationen "Blå skölden". År 2023 godkände Blue Shield International en ansökan om att skapa en nationell kommitté för organisationen i Sverige.

I dagens verklighet tar museisamhället i Sverige det möjliga militära hotet på allvar.

"Vi har nu tagit ett stort steg mot att inse att skyddet av kulturarvet under väpnad konflikt är en mycket verklig och aktuell fråga även för vårt land. Vi hoppas att Blue Shield Sweden kan bidra till det pågående arbetet med att bygga upp ett totalförsvar där det gemensamma kulturarvet utgör en viktig del", kommenterade Helen Ronlund Sveriges anslutning till Blue Shield International.

Hon berättade också om samarbetet med Nationalmuseet för Ukrainas historia under andra världskriget, inom ramen för vilket en utställning "Korsvägar: Sverige – Ukraina genom 1000 år" öppnades den 22 februari på Armémuseum i Stockholm.

Föregående
Föregående

I Stockholm visas originalet av Ukrainas första konstitution från 1700-talet

Nästa
Nästa

Historikern och journalisten Peter Johnsson mötte läsare i Uppsala