Historikern och journalisten Peter Johnsson mötte läsare i Uppsala

Den 22 februari 2024 var Uppsala Konstmuseum värd för ett möte med författaren till boken "Ukraina i historien: från äldsta tid till 2023", historikern och journalisten Peter Johnsson.

Han berättade om sin 30-åriga erfarenhet av att observera händelser i ett självständigt Ukraina, och presenterade även sin bok som syftar till att fylla kunskapsgapet hos den svenska publiken om Ukrainas kultur och unika historia. Denna medvetenhet har hindrats i årtionden av den ryskifiering som präglat den sovjetiska världen.

De som är intresserade av Ukrainas historia och kulturarv kunde ställa sina frågor till forskaren och författaren. Hans huvudbudskap var att Ukrainas historia inte är Rysslands historia och att landet har en egen tusenårig historia som gör det till en del av Västeuropas kultur och historia på ett annorlunda sätt än Ryssland.

Den första upplagan av Peter Johnssons bok "Ukraina i historien: från äldsta tid till 2023" kom ut 2015 och blev det första svenskspråkiga historiografiska verket avsett för en bred publik, där Ukrainas historia beskrivs från de tidigaste tider till värdighetsrevolutionen och början av det rysk-ukrainska kriget 2014.

Den reviderade och utökade utgåvan inleds med ett nytt kapitel som beskriver de senaste årens dramatiska händelser och den osäkra framtiden för Ukraina, Ryssland och Europa. Texten är uppdaterad till april 2023.

"För alla som vill förstå orsakerna till den aktuella konflikten är detta ett måste att läsa", konstaterar förlaget i förordet.

Föregående
Föregående

Ordförande i styrelsen för Sveriges kommitté i International Council of Museums (ICOM) talade om skyddet av kulturarvet under kriget