Konstevent på Sergels Torg i Stockholm: ett gigantiskt foto av en ukrainsk flyktingflicka av konstnären JR

Vanligtvis kan man inte röra vid konstverk för att inte förstöra dem. Men i dag, den 23 maj 2024, i Stockholm, kunde alla bli en del av ett konstverk och därmed stödja Ukraina.

År 2022 inledde den franske konstnären JR sitt projekt med att bära det gigantiska fotot av den ukrainska femåriga flyktingen Valeria i olika städer världen över.

”Vi ville skapa en bild som flygplanen från Ryssland som släpper bomber skulle se på sin väg. Vi tänkte att vi skulle öppna en jättestor bild av Valeria, som precis hade passerat gränsen ända till Polen. Det var där hon blev fotograferad. Sedan förstorade vi vårt foto", förklarar JR.

Med hjälp av hundratals volontärer och en megafon vecklade han ut en 45 x 20 meter stor duk på torg och gator i Paris, Berlin, Rom, Düsseldorf, Venedig, München, Vatikanen och andra städer. I dag var det Stockholms tur.

”Idén handlar egentligen om vad du kommer att minnas, vilket inte nödvändigtvis är själva fotot. Fotot kommer att vara ett minne för dig, men det är det faktum att du kom hit i dag, att du bar på en bild, och att människor som du har gjort samma sak på andra platser som stannar i minnet. Det var faktiskt någon som stoppade mig på vägen och sa att de bar på samma bild i Italien förra året. Så det är också slumpen som gör att man får kontakt med människor på olika platser i världen", säger konstnären.

➡️ Den 23 maj öppnar Kulturhuset JR:s utställning Déplacé-e-s, en serie bilder som skildrar de miljontals barn som befinner sig på flykt runt om i världen.

Föregående
Föregående

Musik är inte längre en “mjuk makt.” Sammanfattande av European Festival: Ukrainian Spring

Nästa
Nästa

“Mild melankoli i moll när krigets offer hedras på Ukrainian spring” – Dagens Nyheter om European Festival: Ukrainian Spring