Utställningen ”Det fantastiska och fruktansvärda” med verk av Maria Prymachenko öppnar på Moderna Museet Malmö

21 september 2024 - 30 mars 2025, Moderna Museet Malmö

Moderna Museet Malmö presenterar en unik utställning med titeln Det fantastiska och fruktansvärda, med verk av en av Ukrainas mest ikoniska och älskade konstnärer, Maria Prymachenko (1909-1997), i kontexten av hennes samtida Pablo Picasso, Marc Chagall och andra verk från museets 1900-talssamling. Mer än 40 av Prymachenkos verk visas och täcker över 50 år av hennes konstnärliga resa.

Under invigningen höll Elisabeth Millqvist, chef för Moderna Museet Malmö och curator för utställningen, ett välkomstanförande där hon förklarade utställningens koncept i närvaro av Liudmyla Strokova, chef för National Museum of Decorative Art of Ukraine, Kyiv, och Anastasiia Prymachenko, Maria Prymachenkos barnbarnsbarn och grundare av Maria Prymachenko Family Foundation. Anastasiia övervakar bevarandet av sin familjs konstnärliga arv och främjar intresset för ukrainsk konst över hela världen.

Maria Prymachenko är känd för sina livfulla och fantastiska bilder och blev ett välkänt namn i Ukraina. Hennes motiv förekommer på frimärken och en planetoid har uppkallats efter henne.

Hon föddes i byn Bolotnya i Polissia-regionen och tillbringade hela sitt liv i Ukraina. Hennes erfarenhet omfattade många historiska omvälvningar, inklusive första världskriget, Holodomor, terrorväldet 1933-1945 under både Stalin och Hitler, det kalla kriget och den katastrofala kärnkraftsolyckan i Chornobyl 1986, som inträffade bara 80 kilometer från hennes hem.

Trots enorma utmaningar och personliga förluster bär Prymachenkos konst på ett kraftfullt budskap om att hylla livet. Hennes verk speglar ofta naturens cykler med majestätisk växtlighet och fantastiska djur - hybridvarelser med vassa klor, stirrande ögon och gapande käftar. Hennes konst är djupt rotad i ukrainska folktraditioner och kombinerar lekfulla men stiliserade former som påminner om broderimönster och traditionellt hantverk. Dessa stämningsfulla bilder, som blandar glädje med sorg, bildar en ”färgstark sorgesång” som knyter samman hennes skapelser med de samtida verk som visas i denna utställning.

Ett unikt inslag i utställningen är dialogen mellan Prymachenkos målningar och verk av kända internationella konstnärer som Pablo Picasso, Marc Chagall, Niki de Saint Phalle och Egon Möller-Nielsen. Denna koppling förstärks ytterligare av det faktum att både Prymachenko och Picasso deltog i världsutställningen i Paris 1937, där Picasso ställde ut sitt ikoniska verk Guernica. Precis som Guernica har Prymachenkos konst kommit att symbolisera fred, och flera verk från världsutställningen 1937 är nu en del av denna utställning.

Runo Lagomarsino och Susanna Marcus Jablonskis bidrag fördjupar ytterligare berättelsen om myter, metamorfoser och berättande i konsten.

Det pågående kriget i Ukraina gör den här utställningen särskilt betydelsefull. Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 attackerades Prymachenkos hemmuseum i Ivankiv, vilket resulterade i att flera av hennes målningar tragiskt förstördes. Denna handling understryker krigets förödande inverkan på kulturarvet.

Alla Maria Prymachenkos verk i utställningen är utlånade från National Museum of Decorative Arts of Ukraine, och bilderna används med tillstånd av Creative Heritage of Maria Prymachenko Family Foundation.

Föregående
Föregående

Filmserien ”Ny europeisk film - Höst 2024" har startat i Stockholm

Nästa
Nästa

”Krigstid lämpar sig för poesi.” En kväll med ukrainsk kultur och motståndskraft på Bonniers Konsthall