”Krigstid lämpar sig för poesi.” En kväll med ukrainsk kultur och motståndskraft på Bonniers Konsthall

Den 11 september var Bonniers Konsthall värd för ett anmärkningsvärt evenemang som hyllade samtida ukrainsk litteratur. Kvällen markerade lanseringen av 20TAL:s senaste nummer, Ukraina blickar framåt, som lyfter fram Ukrainas livfulla och motståndskraftiga anda genom dess samtida litteratur. Numret innehåller ny poesi, prosa, essäer och konst som speglar Ukrainas nuvarande kulturella landskap.

20TAL, i samarbete med Ukrainska Institutet i Sverige och Bonniers Konsthall, organiserade evenemanget, som bjöd publiken på en inspirerande poesi- och musikkväll.

Madeleine Grive, chefredaktör för 20TAL, delade med sig av sina reflektioner kring tidningens fokus på samtida ukrainsk litteratur.

"Som ni kanske har sett står det på omslaget av tidningen att ‘Ukraina blickar framåt.’ Det kan låta väl optimistiskt i dessa tider, när Ryssland gör allt för att förstöra och slå ned Ukraina. Men som Serhii Zhadan, Ukrainas hyllade poet, romanförfattare och intellektuelle, numera soldat i armén, uttrycker det i den intressanta intervjun 'Charkiv under ruinerna', översatt av Sofia Uggla: 'Att tala om framtiden är att tro på den', säger han." – sade Madeleine.

Julia Iljucha, en framstående ukrainsk författare som besökte Sverige för första gången specifikt för detta evenemang, läste ur sitt hyllade verk Mina kvinnor, som är en gripande undersökning av kvinnors upplevelser mitt i det pågående kriget. Julia, vars make är en ukrainsk soldat, betonade poesins betydelse under krigstid.

”Krigstid känns mer lämpad för poesi eftersom poesi fångar känslor och kan skrivas ner snabbt, ibland på en halvtimme eller mer. Det är inte rätt tid för prosa, för långa verk som romaner, för du kan påbörja en roman, men ingen vet om du kommer att kunna avsluta den. Jag känner flera författare i Ukraina som påbörjade stora projekt men som aldrig slutförde dem eftersom de dödades av ryssarna”, säger hon.

Under kvällen läste Julia sina dikter som publicerats i tidskriften på ukrainska, medan den kända svenska skådespelerskan Stina Ekblad, hyllad för sin exceptionella teatertalang och dramatiska djup, läste de svenska översättningarna med djup konstnärlighet och känslighet.

Evenemanget fortsatte med läsning av poeterna Maksym Kryvtsovs, Viktoria Amelinas och Vasyl Stus dikter. Maksym Kryvtsov och Viktoria Amelina förlorade båda tragiskt sina liv under det pågående kriget, och Vasyl Stus torterades och dog i ett sovjetiskt arbetsläger 1985. Deras verk belyser djupet och motståndskraften hos ukrainska litterära röster under olika epoker av kamp och motstånd.

Kvällen bjöd också på ett kraftfullt framträdande av violinisten Sofia Kolupov, som spelade flera musikstycken under hela evenemanget. Hon framförde bland annat Movement IV ur ”Ex Libris” för soloviolin - ett verk av den ukrainska kompositören Hanna Havrylets, som gick bort den 27 februari 2022, under de första dagarna av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Sofia betonade att kriget skördar liv bland människor som är av avgörande betydelse för att bevara Ukrainas identitet och främja utvecklingen av hög konst i landet.

Nästa
Nästa

Speciella utställningslådor förberedda för skadade ukrainska böcker