Babyn Yar: Synliggörande av ett kapitel i Östeuropas förintelsehistoria i Stockholm

Den 21 oktober 2024 hölls i Stockholm ett upplysande evenemang för att presentera Babyn Yar: History and Memory, den senaste boken av den framstående historikern Paul Robert Magocsi. Boken, som publicerades 2023, utforskar en av de mest fasansfulla massavrättningarna under Förintelsen, där över 30.000 judar brutalt mördades på bara två dagar i Babyn Yar under den nazistiska ockupationen av Ukraina.

Paul Robert Magocsi är en välkänd historiker och statsvetare vid University of Toronto och har innehaft John Yaremko Chair of Ukrainian Studies sedan 1980. Hans akademiska bakgrund omfattar examina från Rutgers, Princeton och Harvard, och han har undervisat vid prestigefyllda institutioner som Harvard och Hebrew University of Jerusalem. Hans omfattande expertis inom nationalism, särskilt i östeuropeiska gränsområden, gjorde honom unikt kvalificerad att leda denna diskussion om Babyn Yars tragiska historia. Under evenemanget betonade professor Magocsi de mindre kända berättelserna kring Babyn Yar och underströk hur denna plats fortfarande är underrepresenterad i det västerländska minnet av Förintelsen.

Lior Becker, PhD, en modern historiker som specialiserat sig på Förintelsens historieskrivning och minne, var moderator för evenemanget. Becker, som är född i Israel och för närvarande bosatt i Sverige, är känd för sin forskning om förintelseminnen på gräsrotsnivå, jämförande folkmordsstudier och östeuropeisk judisk historia. Hans insikter gav ett värdefullt sammanhang för diskussionen, särskilt när det gällde att förstå hur Babyn Yar passar in i bredare mönster för minnet av Förintelsen.

En av de viktigaste punkterna under kvällen var den särskilda metod som nazisterna använde sig av i Östeuropa, särskilt i Ukraina, under Förintelsen. Professor Magocsi lyfte fram de slående skillnaderna mellan hur Förintelsen utspelade sig i öst jämfört med i väst:

”I väst fanns det ett utarbetat lägersystem där människor tillbringade åratal, flyttades runt, fick nummer och vi kan spåra deras rörelser idag. Men i öst är det ofta som ett svart hål - människor dödades omedelbart, samlades i en lada, brändes eller sköts, och vi har inga uppgifter om vad som hände. Många av de namn som saknas från Förintelsen kommer från öst, eftersom vi inte har någon dokumentation. Tyskarna hade ett helt annat förhållningssätt. I väst tog de inte judar, ställde dem mitt i Paris och sköt dem - de skickade iväg dem så att ingen skulle se dem.”

Samtalet berörde också de andra offren i Babyn Yar, som romer, personer med psykiska sjukdomar, politiska dissidenter och ukrainare som kämpade för ett självständigt Ukraina, vilket breddade omfattningen av nazisternas grymheter till att inte bara gälla den judiska befolkningen. Evenemanget, som åtföljdes av en gripande musikföreställning, hedrade inte bara offren utan reflekterade också över det komplexa minnet av Babyn Yar som en plats av historisk och kulturell betydelse.

Kvällens musikaliska del bestod av en av Europas ledande konsertpianister, Natalya Pasichnyk, och Erik Wahlgren, hovkapellmästare i Kungliga Hovkapellet. De framförde Kaddish, ett stycke av den ukrainsk-israeliske kompositören Joachim Stutchevsky, som är en bön för de döda - en känslomässig hyllning till dem som miste livet vid Babyn Yar.

Evenemanget arrangerades av Ukrainska Institutet i Sverige, Judiska Församlingen i Stockholm, Paideia - The European Institute for Jewish Studies in Sweden, Paideia Folkhögskola, The Ukrainian Jewish Encounter och Förintelsemuseet. The Ukrainian Jewish Encounter stödde också utgivningen av boken.

Föregående
Föregående

Ukrainsk musikforskare upptäcker 250 år försvunnen opera av Bortniansky

Nästa
Nästa

Kharkiv Opera lanserar virtuellt museum för att bevara kulturarvet mitt i kriget