En bok som blev en uppmaning till handling

Inom ramen för Uppsala Internationella Litteraturfestival och i samarbete med Ukrainska institutet i Sverige hölls ett samtal om den tragiskt ofärdiga boken av den ukrainska romanförfattaren Viktoria Amelina. Hon skrev den under Rysslands pågående krig mot Ukraina och dokumenterade krigsbrott i dagboksform, baserat både på sina egna observationer och på andras vittnesmål. Men innan hon hann slutföra arbetet föll hon själv offer för en rysk robotattack. Den ofärdiga boken har nu översatts till svenska under titeln Se kvinnorna se kriget.

Samtalet om Viktoria Amelinas liv, verk och arbete samlade en fullsatt sal i Uppsala Stadsbibliotek. För detta speciella tillfälle reste Viktorias nära vän, journalisten och operativa direktören för PEN Ukraina, Tetyana Teren, från Ukraina. Hon samtalade med den svenska författaren och poeten Ida Börjel, som i sin litterära gärning engagerat sig i situationen i Ukraina och Belarus.

Boken, som redan har översatts till 15 språk, presenterades på svenska av Ukrainska institutet i Sverige i Stockholm den 24 februari. Den svenska översättningen, av Ola Wallin, gavs ut av Ersatz förlag.

Fem dagar innan tragedin skickade Viktoria Amelina sitt utkast till Tetyana Teren och berättade att hon planerade en resa till det ryskbeskjutna Cherson för att intervjua en av de kvinnor som skulle skildras i boken. Viktoria inspirerades av författare i det ukrainska försvaret, som lämnade sina manuskript till Tetyana Teren innan de begav sig till fronten – för säkerhets skull.

"Jag blev arg över det där mejlet och skrev till Viktoria att hon skulle sluta skämta så mörkt", berättade Tetyana Teren.

Hon sparade dokumentet. Men Viktoria ändrade sina planer – istället för att resa till Cherson for hon till Kramatorsk i Donetsk-regionen för att hjälpa colombianska journalister att dokumentera krigsbrott. Där föll hon offer för en rysk robotattack som slog ner på en pizzeria, där hon och journalisterna hade stannat för lunch.

Tetyana Teren, tillsammans med en redaktionell arbetsgrupp, slutförde boken, av vilken cirka 60% redan var skriven.

"På dessa sidor får ni möta mycket aktiva, mycket modiga ukrainska kvinnor, som spelar en central roll i vårt samhälle under det storskaliga kriget. Detta är en oerhört kraftfull och betydelsefull röst från Ukraina", förklarade Tetyana Teren.

Ida Börjel berättade att Se kvinnorna se kriget redan har översatts till 15 språk. Viktoria Amelina, som efter 2022 bestämde sig för att omdefiniera sin professionella bana och började dokumentera krigsbrott, fortsätter, även efter sin död, att genom sin bok väcka krav på rättvisa och ansvar för förövarna runt om i världen.

"Det viktigaste är att denna bok, som nu ges ut i många länder, har blivit en uppmaning till handling", betonade Tetyana Teren.

Nästa
Nästa

Ukrainsk musik och poesi på Umeå Littfest