Ukrainsk film får applåder av publiken på Kulturhuset
Den 16 oktober visade Klarabiografen på Kulturhuset i Stockholm den ukrainska filmen Diagnosis: Dissent som en del av serien New European Film, på initiativ och med stöd av Ukrainska institutet i Sverige. Detta markerade den skandinaviska premiären av filmen och Denis Tarasovs långfilmsdebut som regissör. I Ukraina kommer filmen att släppas den 31 oktober.
Filmen, som är både kraftfull och känslomässigt utmanande, är baserad på verkliga händelser och fokuserar på Sovjetunionens användning av straffpsykiatri. Regissören tvingar tittarna att konfrontera den fruktansvärda sanningen om hur den sovjetiska regimen förföljde fritänkare genom att fängsla dem på så kallade sjukhus, som i själva verket var fängelser för oliktänkande. Filmen drar också en tydlig linje till ursprunget till Rysslands nuvarande krig och visar i skarpa ordalag vilket öde ukrainarna nu kämpar för att undvika.
Före visningen presenterade programseriens värd Johannes Mayer en förinspelad intervju med regissören.
”I Sovjetunionen fanns det en lista på utländska musiker och band som man inte fick lyssna på. Om man gjorde det ansågs man vara galen. Julio Iglesias, till exempel, stämplades som fascistisk musik. Det var så det var. Sjukdomen 'trög schizofreni' ”uppfanns” i Sovjetunionen för att fängsla alla friska personer som tänkte annorlunda”, förklarar Denis Tarasov.
Filmen, som berättar historien om kampen för yttrandefrihet, fängslade älskare av tankeväckande film. Den fick applåder under eftertexterna och många tittare dröjde sig kvar efter visningen och var djupt engagerade i diskussioner om filmen.