"Jag var en liten soldat i dissidentrörelsen": Den ukrainske poeten Borys Khersonsky besöker Uppsala konstmuseum den 23 mars
Den ukrainske poeten Borys Khersonsky träffar publik i Uppsala lördagen den 23 mars kl 14.00. Han kommer att läsa dikter från sin samling "Chockvågen", som handlar om judiskt arv och Ukrainas kamp för självständighet.
"Jag är sextiosju år gammal. Det betyder att jag tillbringade min ungdom i Sovjetunionen - en stat där frihet var en "medveten nödvändighet", vilket betyder att alla manifestationer av den var begränsade, och vissa var förbjudna. Men jag hade turen att leva bland människor som bevarade sin önskan om frihet även under totalitarismens börda, som var andligt fria. Några av dem betalade för denna önskan med fängelse – i ett läger eller ett psykiatriskt sjukhus, några med förbud mot sitt yrke. Jag var en liten soldat i dissidentrörelsen, som delar ut 'samizdat'. Ibland tycktes det mig att de bästa frihetsskotten spirar genom den orättvisa maktens hårda sten", säger poeten om sin väg.
På grund av förtrycket av friheten i Sovjetunionen började han undervisa i psykologi och publicera sina dikter och prosa först på 90-talet, när Ukraina blev ett självständigt land. Han gav ut sin första betydelsefulla bok redan när han var 56. Han tilltalar publiken som någon med ett sorgligt förflutet, för vilken friheten, som kom till denna generation så sent, är en dyrbar gåva.
Borys Khersonskij mötte den fullskaliga invasionen av Ryssland 2022 när han var i Odessa.
Han kallar sig "en ukrainsk övervägande rysktalande poet av judiskt ursprung". Efter den ryska invasionen av östra Ukraina och annekteringen av Krim 2014, vid 64 års ålder, började Borys Khersonskij skriva på ukrainska.
"Jag identifierar mig med Ukraina och är en medveten medborgare i mitt land. Den ukrainska idén förefaller mig vara helt existentiell: det är att världssamfundet ska erkänna själva existensen av vårt land och dess gränser så att ingen skulle våga säga att det inte finns något sådant land öppet – men det finns ett territorium, att det inte finns något sådant språk – men det finns en jargong, en dialekt, att det inte finns någon sådan kultur – och om det finns så är det en subkultur av undermänniskor . Den ukrainska idén inkluderar passion – ukrainare är redo att dö för sin rätt att existera”, understryker han.
Efter läsningarna kommer Borys Khersonsky att prata med Anna Grinzweig Jacobsson, som har ägnat sitt arbete åt sina polsk-judiska rötter.
Föreläsningarna är organiserade inom utställningen Border Memories, där den ukrainska konstnären Zhanna Kadyrova skildrar krigstidens Ukraina genom skulpturer och installationer.
Arrangemanget är i samarbete med Uppsala konstmuseum, Uppsala Internationella Litteraturfestival, Judisk salong och Korpens förlag.