Från Ukraina till Norrköping

📍2 maj, kl. 19:00, Konserthuset Louis De Geer konsert & kongress, Norrköping
Längd: 1 timme 20 min utan paus
Biljettpris: 150 kr

För första gången gästar en kammarorkester ur Lvivs Nationella Filharmoniska Orkester Norrköpings Symfoniorkester för ett unikt gemensamt framträdande på Louis De Geer Konsert & Kongress.

Förutom musik av tre av Ukrainas främsta samtida tonsättare – ofta kallade “de tre S”: Valentyn Silvestrov, Yevhen Stankovytj och Myroslav Skoryk – en musikalisk triad som utgör grunden för den nutida ukrainska konstmusiken och dess framtida utveckling, får publiken ta del av en verklig höjdpunkt: ”Ukrainsk kvintett” av Borys Lyatoshynskyj, som nu för första gången framförs i Sverige. Ett mästerverk, skrivet i exil under krigsåret 1942, är ett av 1900-talets mest betydelsefulla ukrainska kammarmusikverk – djupt gripande i sin emotionella laddning och tekniska perfektion. Trots kvintettens dramatiska och episka karaktär strålar ur musiken en inre glöd och ett ljus som trotsar mörkrets krafter.

Musikerna från Lviv färdas i två dygn med buss och båt – från krigets verklighet till Sverige – för att möta sina kollegor i Norrköping. Under konserten kommer de även att framföra ett specialutvalt stycke tillsammans med musiker från Norrköpings Symfoniorkester samt den ukrainske dirigenten och fagottisten Roman Reznik.

Alla intäkter från konserten går oavkortat till stöd för orkestern.

Lvivs Nationella Filharmoniska Orkester , som bär namnet Myroslav Skoryk – till minne av den legendariske tonsättaren (1938–2020) – är en av Ukrainas äldsta och mest prestigefyllda ensembler. Sedan sin grundande 1902 har orkestern samarbetat med giganter som Richard Strauss, Gustav Mahler och Kurt Masur, och är idag en självklar del av både Ukrainas och Europas musikliv. 2022 genomförde de en hyllad USA-turné, och 2023 fyllde de Konserthuset i Stockholm med sin starka konsert ”UNBREAKABLE". Nu kommer de till Norrköping – i en konsert som inte lämnar någon oberörd.

Kvartett Phoenix, som består av medlemmar från Lvivs Nationella Filharmoniska Orkester, är en av de ledande kammarmusikensemblerna inom det samtida ukrainska musiklivet. Kvartetten grundades i Lviv år 2008 och har sedan dess arbetat aktivt för att sprida ukrainsk musik – både den välkända och den tidigare förlorade eller orättvist bortglömda. År 2023 utökades kvartetten med pianisten Violina Petrychenko, och tillsammans bildade de en kvintett.

 

Myroslav Skoryk (1938–2020) var Ukrainas kanske mest älskade och folkkära kompositör. Hans Melody har blivit ett av de mest ikoniska verken i ukrainsk musik och fortsätter att beröra publikens hjärtan världen över. Men Skoryks konstnärskap sträcker sig långt bortom detta enskilda stycke – hans musikaliska universum är rikt, mångfacetterat och ständigt utforskande.

Som en eklektisk kompositör rörde sig Skoryk obehindrat mellan olika genrer och stilar, från symfonisk och kammarmusik till jazz och filmmusik. Han hämtade ofta inspiration från den ukrainska folkmusiken, men snarare än att citera den rakt av, strävade han efter att fånga dess innersta väsen och omvandla den till något nytt och personligt.

 

Valentyn Silvestrovs (född 1937) musik kännetecknas av en avskalad skönhet som inbjuder till eftertanke. Genom transparens och minimalism skapar han klangvärldar där varje ton bär på en djupare mening. Istället för att använda komplexa tekniker strävar han efter att rena musiken från det överflödiga och blottlägga dess innersta väsen – livserfarenhet, minnen och de frågor på vilka han funnit sina egna svar.

Silvestrov beskriver själv sin musik som metamusik – något som sträcker sig bortom det hörbara, en reflektion över det som redan klingat ut. Hans verk är både transcendentala och kristallklara, en viskning snarare än ett rop, där tystnaden blir lika betydelsefull som tonerna.

 

Yevhen Stankovych (född 1942) är en av de främsta arvtagarna till den ukrainska symfoniska traditionen, grundad av Borys Lyatoshynsky. Hans musik kännetecknas av en sofistikerad polyfonisk orkestrering, en subtil känsla för klangfärger och en djupt expressiv dramatik, där varje verk blir en existentiell berättelse fylld av känslomässig laddning och filosofisk reflektion.

Stankovych är en musikalisk konstnär, vars verk förenar den intuitiva visdomen , den andliga närvaron och den kompromisslösa styrkan. Likt Lyatoshynsky ligger hans styrka i de stora musikaliska formerna – symfonier och operor – där han skapar verk som ger utrymme för kraftfullt uttryck och dramatisk intensitet .

 

Borys Lyatoshynsky (1895–1968) skrev “som kompositör är jag död och jag vet ej när jag kommer att återuppstå” i ett brev till en vän sedan de sovjetiska myndigheterna förbjudit framförandet av hans musik. Han anklagades för ”formalism” och ”dysterhet” främmande för den ”sanna sovjetiska verkligheten”. Borys Lyatoshynsky, född i Zjytomyr, studerade för Reinhold Glière i Kyiv, men hans kraftfulla tonspråk har framför allt influerats av Wagner och Mahler. Lyatoshynskys tredje symfoni – ett rekviem – är filosofisk, dissonant och mättad med förkrossande tragik. Symfonin, som förbjöds i det Sovjet-ockuperade Ukraina, betraktas idag som ett genialt verk, ofta jämfört med Mahlers stora symfonier. Lyatoshynskys Sonat för violin och piano op. 19 är den mest karakteristiska gestaltningen av existentialismen i kompositörens verk och inte bara en vändpunkt i kompositörens eget konstnärskap, utan också den viktigaste länken i utvecklingen av den ”ukrainska sonaten”-genren.

Föregående
Föregående

European Festival: Ukrainian Spring 2025

Nästa
Nästa

Konstens betydelse i orostider