Frukostseminarium: Kultur som vapen – kan Sverige identifiera och motverka påverkan genom kultur?
📍21 januari 08:30–11:00, Ramboll, Krukmakargatan 21, Stockholm
Vi är ofta mer mottagliga för kulturella uttryck än för öppet politiska budskap. Detta gör kultur till ett tacksamt verktyg för odemokratiska stater som vill driva sin agenda bakom en kulturell fasad. Diktatorer och autokrater kan effektivt sprida propaganda genom teater, konst, musik, film och till och med memes – uttrycksformer som konsumeras fritt i demokratiska västländer. Hur väl rustat är Sverige för att identifiera och motverka sådan påverkan?
Ett ”kulturkrig” pågår i världen och ett exempel är Ryssland som länge har använt kultur för att forma och påverka omvärldens inställning till landet och dess förda politik. Sedan invasionen av Ukraina i februari 2022 har Ryssland ålagts med sanktioner och bojkotter, även inom kultursektorn . Ändå har vi sett rubriker i svenska medier denna vinter, då bolaget bakom den turnerande baletten Svansjön misstänks ha kopplingar till ryska St Petersburg Ballet Theater.
Kultur utgör en form av mjuk makt och den kan användas av auktoritära stater för att främja idéströmningar som stöder deras intressen. I mer extrema fall kan sådana kulturella uttryck uppmuntra våld, förstärka propaganda och demonisera andra länder eller befolkningsgrupper.
I dagens försämrade säkerhetsläge bör vi öka vår medvetenhet kring fenomenet och beakta hur budskapen som finns mellan raderna sprids och hur de påverkar oss.
Kan denna typ av påverkan förebyggas? ? Är det i så fall politikens eller kultursektorns ansvar?
Hur säkerställer man att exempelvis en teateruppsättning är fri från oönskad inblandning från odemokratiska stater eller auktoritära regimer?
Finns det exempel Sverige kan dra lärdom av ?
Ramboll har bjudit in en rad experter för att resonera kring detta och dela med sig av sina erfarenheter:
Lisa Bjurwald, politisk redaktör, VLT
Natalya Pasichnyk, direktör till Ukrainska Institutet i Sverige
Roman Horbyk, journalist och forskare
Lars Brånn, affärsområdeschef Resiliens, Ramboll
Klaudia Shevelyuk, seniorkonsult inom strategisk hållbarhet, Ramboll Management Consulting