28 Nov – 1 Dec 2019 – 5th Nordic Ukrainian Film Festival

Nordic Ukrainian Film Festival firar femårsjubileum!
Återigen har Sveriges filmfantaster en enastående möjlighet att upptäcka nya och spännande ukrainska filmer. Femårsjubileet till ära har vi bjudit in den välrenommerade regissören Agnieszka Holland, den ukrainska regissören Olena Demyanenko, samt ett flertal andra gäster som kommer att ge publiken en närmare inblick på filmerna och hur de kom att bli till.

BILJETTER: https://www.filmstaden.se/festival/ukrainsk-filmfestival/

Datum: 28 Nov – 1 Dec 2019
Plats: Saga Bio, Kungsgatan 24, Stockholm

Ilovaysk – Batallion Donbas (Beshoot) ― 28/11, 18:00

Baserad på en sann historia berättar filmen om en av de viktigaste och tragiska händelserna i det pågående kriget i östra Ukraina. Två kämpar i volontärbataljonen ‘Donbas’ fastnar i staden Ilovaysk efter att den ryska armén trätt in i Ukraina och beskjutit de omringade divisionerna i den ukrainska armén i vad som skulle komma att kallas den ‘gröna korridoren’. Kämparna överlever tack vare lokalbefolkningen och lyckas bryta sig ut genom frontlinjen för att nå det befriade territoriet. Taras Kostanchuk, som spelar sig själv som “Beshoot”, är samma Donbas-befälhavare som är huvudrollen i historien. Skådespelarna och statisterna är riktiga kämpare som spelar sig själva, förutom de som inte överlevde striden.
2h | Action, Drama│TRAILER

Mingel kl 17:30 innan filmen!

Efter visningen kommer den en av skådespelarna som spelade sig själv och deltog i och överlevde striden tillsammans med filmens team hålla en kort diskussion med publiken. Moderator: Alina Zubkovych, filmfestivalens manager. Varmt välkomna!

Censored (Zaboronenyi) ― 29/11 kl.18:00

“Censored” är en metaforisk berättelse en av 1960-talets mäktigaste poeter, mänskliga rättighetsaktivisten, Ukrainas hjälte Vasyl Stus tragiska och mystiska död, samt hans kamp med det sovjetiska systemet. Händelserna i filmen utspelar sig under KGB: s senaste försök att förföra poeten med en nyckfull “frihet”.
1 h 40 min │ Biografi, Drama, Historia│TRAILER

Efter visningen har publiken möjlighet att samtala med filmens manager – Olena Morentsova-Shulyk. Varmt välkomna!

Foxter & Max ― 30/11 kl.15:30

En konstnärlig, frustrerad pojke upptäcker att graffitihunden som han målade med en upphittad burk av vad han trodde var sprayfärg, har kommit till liv i form av en ultraintelligent superhund. Snart jagas båda av stadens farligaste brottsling, som kommer att göra allt för att få den senaste tekniken i sitt grepp.
1 h 30 min Äventyr, Familj, Fantasy│TRAILER

Mr Jones ― 30/11 kl.18:00

I mars 1933 tar den walesiska journalisten Gareth Jones ett tåg från Moskva till Kharkiv. Han går av vid en liten station och går till fots på en resa genom landet där han upplever hungersnödens skräck. Överallt möter han medhjälpare till den sovjetiska underrättelsetjänsten som är fast beslutna att förhindra att nyheter om katastrofen sprids till allmänheten. Stalins påtvingade kollektivisering av jordbruket har lett till elände och förstörelse; politiken som liknar ett massmord blir senare känt som Holodomor. Med stöd av Ada Brooks, en New York Times reporter, lyckas Jones sprida de chockerande nyheterna i väst, och därmed sätta sin kraftfulla rival, den Pulitzer-prisbelönta, pro-Stalin-journalisten Walter Duranty, på sin rätta plats. 2h | Biografi, Drama, Thriller│TRAILER

Vi har en fantastisk nyhet att dela med er! Efter visningen bjuder vi in er till en diskussion med filmens regissör, den välrenommerade Agnieszka Holland, en möjlighet ni inte får missa!

Hutsulka Ksenya ― 1/12 kl.18:00

“Hutsulka Ksenya” är en musikalisk komedi baserad på operetten av Yaroslav Barnych, som utspelas i Ukraina 1939. Yaro, en ung ukrainsk-amerikansk man, kommer till Karpaterna, eftersom hans far lämnat honom en förmögenhet under förutsättning att han gifter sig med en ukrainsk flicka. Han bor på ett lokalt hotell som drivs av en grupp starka, roliga och utbildade kvinnor. Där bor också en excentrisk professor som vill hitta en unik fjäril som bara lägger ägg på lammens svansar. Om Yaro inte hittar en hustru inom ett år efter sin fars död, kommer förmögenheten att överföras till hans avlägsna släkting Mary, som verkar göra allt hon kan för att hindra Yaro från att gifta sig,
1 h 30 min │ Musikal │TRAILER

Efter visningen bjuder vi in publiken till en diskussion med filmens regissör – Olena Demyanenko. Varmt Välkomna!

Festivalen anordnas under i samarbete med Filmstaden och med stöd av Stockholms Stad och Ukrainska ambassaden i Sverige. Alla filmer visas på Saga Bio, Kungsgatan 24, Stockholm.