30 Jan-1 Feb 2019 – PAIDEIA Academic Confrence “1989 – 2019: Jews in Post-Communist Europe”

Berlinmurens fall markerade en vändpunkt i modern världshistoria liksom i modern judisk historia. Övergången från kommunistiska regimer till demokratiska etableringar, stabila eller kämpar, väckte politiska, demografiska, sociala och kulturella förändringar i största skala sedan slutet av andra världskriget. Europa har förändrats, EU utmanat och global politik vänt. Nya makter släpps ut i stor skala från liberalism till chauvinism, från demokrati till autoritärism, från fria marknader till ekonomisk och politisk korruption.

Denna konferens, som organiseras 30 år från Berlinmurens fall, fokuserar på judarna i det postkommunistiska Europa som samhällen, individer, aktivister, migranter, förändringsagenter och kulturell uppvaknande och mål för övergång, antisemitism och förnyat minne. För dem var 1989 en milstolpe inte bara i europeisk och global historia, utan också i judisk historia.

Konferensen syftar till att ta reda på historiska processer, utmaningar och bekymmer, inklusive de allvarliga oro för förnyad fientlighet mot judar och Israel, och de mer positiva utmaningarna med ny frihet, kulturell kreativitet och omplacering av minne. Sveriges unika utsiktspunkt i denna historiska omjustering kommer att ingå i konferensdiskussionerna.

Paideia – Europeiska institutet för judiska studier i Sverige, som en avgörande aktör i förnyelsen av det judiska kulturlivet i Europa, inbäddat i sin långvariga utbildning och aktivistarbete med studenter, kulturcentra och aktivt intellektuellt arbete i hela Europa, är unikt placerat som värd detta banbrytande möte, tillsammans med partners i Sverige och utanför. 1989 – 2019: Judar i det postkommunistiska Europa kommer att utforska och analysera samtida judisk deltagande i det postkommunistiska Europa och därefter.

Se preliminärt program här:

Konferensen organiseras med stöd av:
Paideia folkhögskola
Historiska museet
Goethe-Institut Schweden
Ministry for Foreign Affairs Sweden
Södertörn University
The Hochschule für Jüdische Studien Heidelberg
Forum for Jewish Studies, Department of Theology, Uppsala University
IRES Institute for Russian and Eurasian Studies, Uppsala University
University of Potsdam – School of Jewish Theology
Czech Embassy Stockholm
Ukrainska Institutet i Sverige
Europe for Citizens Programme of the European Union
Judisk Kultur i Sverige

Konferensen startar torsdag 31 januari, kl 13:00 och avslutas fredag 1 februari, kl 16:30.
Konferensavgiften är 270 SEK / 30 USD och registrering och betalning är endast möjlig före konferensen via länkarna nedan.

För mer information: paideia-eu.org

Registreringen är stängd. För mer information, vänligen kontakta ivana.koutnikova@paideia-eu.org