1-3 November 2018 – Music Festival – Rethinking Europe: Ukraine II

Musikfestivalen Rethinking Europe: Ukraine är tillbaka med en andra upplaga och bjuder in till ett spännande program.

Förra årets festival tog avstamp i nationalromantiken. På årets festival presenteras musik av ukrainska barockmästare, M. Berezovsky och D. Bortnyansky, tillsammans med Ukrainas tre största samtida kompositörer – De tre S – Y. Stankovych, V. Sylvestrov, M. Skoryk.

LADDA ned hela programmet (PDF).

3 November 2018, Grünewaldsalen, Konserthuset

18:00 – Kvällen börjar med visning av dokumentären Ukrainian Rhapsody: A Journey into Ukrainian Classical Music, regisserad av Sofia Nyblom och Valentyna Romanyuk, med efterföljande samtal med journalisten Sofia Nyblom och Maria Lindahl, ledare för barockensemblen Rebaroque. Filmen lyfter fram den musikaliska skatt som av historiska anledningar är okänd, till och med för den mest erfarna klassiska musiksamlaren.

19:30 – Konsert där barockmusik kontrasteras med nutida kompositioner för att måla en bild av Ukrainas rika musikaliska arv, i framförande av väletablerade internationella musiker: Orkestern Rebaroque, Henrik Frendin (viola), Natalya Pasichnyk (piano) och Olga Pasichnyk (sopran), Emil Jonason (klarinett), Myroslava Kotorovych (violin).

Publiken får även bekanta sig med verk av den ukrainske Michelangelo – skulptören J. G. Pinsel, och nutida konstnären Ivan Marchuk.

BILJETTER: Konserthuset.se, 08-5066 7788, eller Konserthuset Stockholms biljettkontor.

Glädjande sista minuten-beskedVi har äran att välkomna Ukrainas ledande samtida kompositör – Myroslav Skoryk – till Musikfestivalen Rethinking Europe: Ukraine, där han kommer att presentera ett nykomponerat stycke speciellt skrivet för festivalen: variationer baserade på “Ack Värmeland du sköna!”

1 November 2018 – “Framtidens unga stjärnor”

Konsert med unga framtida stjärnor från olika delar av Ukraina. Vissa av dem har behövt fly kriget i öst, men på scen enas de genom musiken och sin imponerande talang. Repertoaren kommer att bestå av såväl kända kompositörer som ukrainsk musik.

Tid och plats: Steinway Piano Gallery, Tegeluddsvägen 100, kl. 19:00
Fritt inträde! Obs! Obligatorisk föranmälan via denna länk då antalet platser är begränsat:
https://simplesignup.se/event/140067