24-27 September 2015 – Ukraina representerat på Göteborgs bokmässa

För första gången i självständiga Ukrainas historia var landet representerat på Göteborgs årliga bokmässa (den största litteraturfestivalen i Skandinavien) i samarbete med Eunic (EU National Institute for Culture). Tillsammans med ledande kulturinstitutioner i Europa presenterades böcker skrivna av ukrainska författare för allmänheten. Den första dagen av mässan hölls en diskussion med Peter Jonsson, författare till Ukraїna i historien, som skrivit den första boken om Ukrainas historia på svenska. Bokmässans invigning besöktes även av Ukrainska ambassadens kulturattaché Irina Bytyaha. Följande dag avslöjade Roman Romanyshyn och Andriy Lesiv, författare och illustratörer av barnoken Kriget som förändrade Rondo, hur man presenterar allvarliga ämnen för barn. Evenemangen tillägnade Ukraina organiserades av Ukrainska Institutet i Sverige.