11 April 2022 – Kultur och krig

Sedan det ryska angreppskriget i Ukraina inleddes har det också rasat en strid inom kulturen. Konstnärer som länge presenterat sig offentligt som Putinvänner och inte tagit avstånd från den ryska aggressionen i Ukraina har blivit uteslutna från festivaler, som Anna Netrebko, eller förlorat sina tjänster, som Valery Gergiev vars kontrakt som dirigent för Münchens filharmoniska orkester avslutades eftersom han inte följde en uppmaning från Münchens borgmästare om att fördöma Putins krig mot Ukraina. (München är Kyivs tvillingort).

Tidningar publicerar artiklar om ukrainsk litteratur och ukrainska författare är mer närvarande än någonsin på den västerländska kulturscenen. Samtidigt har ett universitet i Italien ställt in en föreläsning om den ryske författaren Dostojevskij. Frågan är inte ny, men den dyker ändå upp gång på gång: hur politisk eller opolitisk är kulturen i krig och fred, och hur möjligt eller omöjligt är det i allmänhetens uppfattning att skilja konstnären som privatperson från konstnären som offentlig person och dennes konst? Är det viktigt att göra denna distinktion?

Panelsamtal organisierat av Goethe-Institut och Ukrainska Institutet i Sverige.

Medvärkande:

  • Fredrik Löjdquist, ledning av Centrum för Östeuropastudier (moderation)
  • Natalya Pasichnyk, ledning av Ukrainska Institutet i Sverige
  • Jutta Gehrig, ledning av Goethe-Institut Schweden
  • Stefan Ingvarsson, Centrum för Östeuropastudier
  • Gabriele Baumann, Konrad-Adenauer-Stiftung, ledning av utlandskontoret för de nordiska länder
  • Sofia Nyblom, kritker och kulturjournalist

Samtalet kommer att hållas på engelska.

=> Anmäl dig på eventbrite.se. Efter evenemanget bjuder vi på ett glas vin och lite tilltugg i vårt bibliotek.