23-24 Oktober 2017 – Musikfestival Rethinking Europe: Ukraine

Välkommen till den första Ukrainska Musikfestivalen i Sverige Rethinking Europe: Ukraine.

Ladda ned programmet här (PDF)!

Den första någonsin Ukrainska Musikfestivalen i Sverige, förutom att bekanta den svenska publiken med den ukrainska gömda musikskatten, ställer barn i centrum då de kommer att forma framtidens Europa.

Under två kvällar kommer två stora salar i Stockholm fyllas av 150 unga talanger från Sverige och Ukraina: den äldsta och mest kända ukrainska barnkören Shchedryk som på scen möter barn från Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, ungdomsorkestern INSO från Lviv Filharmonin och unga solister – prisvinnare i internationella tävlingar. Många av barnen har behövt lämna sina hem på grund av kriget i östra Ukraina. Nu får de möjlighet att visa sin talang i Sverige och framträda med Sveriges kända musiker Andrea Tarrodi, Natalya Pasichnyk, Jakob Koranyi.

Publiken får bl.a. också höra uruppförandet av det specialbeställda verket av Andrea Tarrodi – Songs of the Sky – Concertino baserat på en ukrainsk och svensk folkmelodi.

23 oktober 2017 kl. 19:00 – Eric Ericsonhallen

Invigningskonsert där barnkören Shchedryk möter på scen barn från Adolf Fredriks Musikklasser Farsta. Många barn i kören är flyktningar från kriget i östra Ukraina och har fått uppleva krigets fasor. Här får de, genom musiken som enande faktor, bygga relationer med svenska barn i en konsert om musik och medmänsklighet.

Biljetter hittar du HÄR

24 oktober 2017 kl. 19:00 – Musikaliska

Barnkören, Shchedryk, Adolf Fredriks Musikklasser Farsta, ungdomsorkestern INSO från Lviv Filharmonin och fem unga solister – flyktingar från krig i Donbas – möter, i en stor avslutande Galakonsert, Sveriges kända musiker Andrea Tarrodi, Natalya Pasichnyk, Jakob Koranyi.

Biljetter hittar du HÄR

Möt de deltagande barnen:

 

År 2014, när Maksym Sharpar var 12 år gammal, hjälpte välgörenhetsorganisationen Responsible Future honom att flytta från kriget i Donbas. Nu bor han i Kiev och studerar på Lysenko Specialskola för begåvade barn. Maksym bor ensam på internatskola medan hans föräldrar inte lyckats flytta från krigszonen. Maksym har vunnit priser i flera internationella musikkonserter och var finalist i Vladimir Horowitz International Piano-tävling.
De 11-åriga tvillingarna Sofia och Anna Kyslyak föddes i Donetsk och flydde kriget tillsammans med sin mamma. Båda deras fioler blev stulna, en hemsk händelse för en musiker, så de spelar nu på lånade fioler. Sofia och Anna, som båda har fått många förstapriser i internationella tävlingar för barn, bor nu i Kiev och studerar på en musikskola.
Eugenia Dzhalalova är en 9 år gammal violinist som föddes i Lysychansk (Lugansk område). Hon flyttade från kriget med sin mamma och mormor. Nu bor Eugenia i Kiev och studerar violin på Lysenko Special School för begåvade barn. Hon har fått flera priser i musiktävlingar för unga.
Stepan Syvohip spelar oboe och bor i Lviv, den stora kulturstaden i västra delen av Ukraina, och studerar vid Solomyia Krushelnytska Special School för begåvade barn.